Elke seconde telt...

Doe de deur dicht om de rook en de brand tegen te houden!

De meeste slachtoffers van woningbranden vallen als gevolg van de giftige rook en niet door het vuur zelf.

De woningen van tegenwoordig zitten vol materialen (zoals kunststoffen) die bij brand zeer snel erg giftige rook vrijgeven. Daardoor is de tijd om veilig buiten te geraken vaak beperkt tot slechts 3 minuten!

Hoe langer je de rook op één plaats kan houden, hoe langer de andere plaatsen in je huis veilig genoeg zijn om niet doorheen de rook te moeten. Je hebt dus meer tijd om veilig buiten te geraken.

Vandaar dat de nogal directe boodschap ‘Doe de deur dicht!’ noodzakelijk is. Mensen hebben immers niet de gewoonte om deuren in huis te sluiten.De deur dicht doen is een simpele handeling die geen geld of moeite kost, terwijl het de verspreiding van de verstikkende rook effectief vertraagt.

Belangrijk om op te merken:

  • Zelfs een gewone binnendeur (die niet brandwerend is uitgevoerd) houdt rook tegen gedurende een zekere tijd
  • Daardoor kan je vluchtweg tot 10 minuten langer rookvrij blijven
  • Bij een brand kan het tot 500 °C minder warm zijn in een kamer waarvan de deur is gesloten
  • Er vallen ’s nachts meer dodelijke slachtoffers bij brand. 

Je kunt de deuren sluiten als je ’s avonds gaat slapen en natuurlijk als je naar buiten vlucht bij rookontwikkeling of brand. Bij dit laatste zal de brand verder worden beperkt, in afwachting van de aankomst van de hulpdiensten.

Plaats rookmelders, sluit je deuren en bespreek een vluchtplan

Het plaatsen van rookmelders, het sluiten van deuren en het uitwerken en bespreken van een vluchtplan zorgen ervoor dat je op elk moment tijdig de woning kan verlaten wanneer er brand uitbreekt. In het bijzonder ook ’s nachts, wanneer er meer slachtoffers te betreuren zijn.



Plaats voldoende rookmelders

Als een binnendeur gesloten is, houdt ze niet alleen rook tegen, maar ook geluid. Een rookmelder is dus niet zo goed hoorbaar achter een gesloten deur.

Daarom is het des te meer van belang om voldoende rookmelders op verschillende plaatsen in je woning te plaatsen.

Het is mogelijk om met een minimaal budget een afdoende bescherming te voorzien. In een gemiddelde woning moet men rekenen op een vijftal rookmelders. Die kosten elk pakweg 25 euro. Met deze eenmalige investering van 125 euro is de woning 10 jaar beschermd. Per jaar kost het dus zo’n 12.5 euro of slechts 1 euro per maand!

Met een kleine extra-investering  kan je koppelbare rookmelders kopen. Als 1 van de gekoppelde rookmelders dan rook detecteert, geven de gekoppelde rookmelders meteen ook een signaal en zo is op andere plaatsen ook hoorbaar dat er een gevaarlijke situatie ontstaan is. Met 3 gekoppelde rookmelders (en 2 gewone) kost een afdoende bescherming nog altijd maar zo’n 1.5 euro per maand. 

Test en onderhoud je rookmelder regelmatig!

Test tenminste 1 keer per maand je rookmelder. In de meeste gevallen is hiervoor een testknop op de rookmelder voorzien.

Verwijder maandelijks het stof van de rookmelder. Dit kan met een stofdoek, of eventueel met de stofzuiger.

Dus kort samengevat:

  • Sluit zoveel mogelijk binnendeuren als je gaat slapen.
  • Plaats voldoende rookmelders en koppel ze aan elkaar waar nodig of mogelijk.
  • Test je rookmelders regelmatig en vervang ze indien nodig. Vervang ze dan door een rookmelder met een batterijlevensduur van 10 jaar.

 

Denk vooraf aan je vluchtplan

Web jpg (recto) - 2126x3295 px - 1,3 mb
Web jpg (verso) - 2126x3295 px - 1,8 mb 
Druk Pdf - 180x279 mm - 570 kb

Het vluchtplan is een vooraf besproken en ingeoefende reeks afspraken over wat te doen bij brand. Bespreek en oefen je vluchtplan met iedereen die in je huis woont. Ook daarin wordt de stap van het sluiten van de deuren geïntegreerd.

 

Dit kan je vooraf doen:

  • Om onmiddellijk te weten hoe naar buiten te geraken, bepaal je op voorhand de snelste en veiligste weg. Meestal is dit langs de voordeur. Denk ook aan een alternatieve vluchtweg, in geval de eerste geblokkeerd is (bijv. via de achterzijde of een raam).
  • Zorg ervoor dat de sleutel in de buurt  van je deur hangt, dan kan je snel de woning verlaten.
  • De rook zal je zichtbaarheid beperken. Doordat warme rook stijgt, zal je laag bij de grond het meeste zien en het langste frisse lucht hebben.
  • Telefoon (met noodnummers erin) en zaklamp zijn onmisbare attributen bij brand. Zorg dat je die steeds in de buurt hebt, bij voorbeeld in je nachtkastje.
  • Vergeet ook je bril of hoorapparaat niet en denk aan wat je gaat doen met je huisdier.
  • Spreek een ontmoetingsplaats buiten af.

Er zijn twee mogelijkheden voor het vluchtplan:

  • ofwel is de vluchtweg (of één van de vluchtwegen) vrij van rook en kan je naar buiten vluchten,
  • ofwel is de vluchtweg versperd en kan je de woning niet verlaten.

 

Wat te doen als je veilig kunt vluchten:

  • Sluit alle deuren achter je.
  • Ga naar het afgesproken verzamelpunt.
  • Bel 112.
  • Wacht buiten op de brandweer.


Wat te doen als de rook je je weg verspert en je niet veilig kunt vluchten

  • Blijf laag bij de grond en volg je vluchtroute. Lukt dit niet, blijf dan in een ruimte zonder rook!
  • Sluit de binnendeur van de ruimte waarin je je bevindt.
  • Bel 112.
  • Maak kenbaar waar je bent en wacht op de brandweer.


Een gesloten deur kan niet alleen je vluchtweg langer vrij houden van rook, ze kan ook je leven redden als je niet meer veilig kan vluchten.  Dan keer je best op je stappen terug naar een ruimte waar nog geen rook is en zorg je dat zoveel mogelijk deuren tussen de ruimte en de brand dicht zijn.  Zo heeft de brandweer meer tijd om je te redden.

14-daagse van de Veiligheid

Jaarlijks organiseert de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken samen met de hulpverleningszones van de brandweer de ‘14-daagse van de Veiligheid’ om de bevolking te sensibiliseren rond brandveiligheid in woningen.

Bezoek de website www.doededeurdicht.be voor meer informatie over de gezamenlijke campagne met de brandweer.

Op deze flyer staan de belangrijkste brandpreventieboodschappen voor in woningen met ook een verwijzing naar het sluiten van de deuren. 

Web jpg (recto/verso) - Druk pdf

Meer promotiemateriaal vind je hier.